· Ceviz ağaçlarının meyveye yatmaya başladığı yıldan itibaren her yıl yapılır.
· Kış ve yaz budamasını birlikte içerir.
· Verim budaması ağacı belli bir şekle oturtup (şekil budamaları) dengeyi sağlama işleminden sonra bu şekli koruma amacını da güder.
· Ağaçlar yaşlandıkça verim budaması daha şiddetli olarak yapılır. Bükülmüş ve eğilmiş dallar çıkartılmalıdır.
· Birbiri üzerine gelen dallar var ise bunlar çıkartılmalı, yardımcı dallar arasında fazla uzayanlar kısaltılmalıdır.
· Ana veya yardımcı dallarda çıplaklaşma görülürse bunlar kısa kesilir ve boş yerlerde yeni dalların oluşması sağlanır.
· Yaşlı dalların kesilerek yenilenmesi sağlanmalıdır.
· Kuru, hastalıklı, iç içe girmiş ve zayıf dallar kesilerek uzaklaştırılmalıdır.
· Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazlaca meyve dalı oluşmuş ise iyi güneş alanlar bırakılır diğerlerinde seyrekleme yapılır.
· Dal bükme veya eğme işlemi yapmayınız. Ancak dallar bağ olarak kullanılabilir.
· Meyve ağırlığı nedeniyle dallar eğilirse diğer dallar yardımıyla bağlanarak düzeltilebilir.
· Eski çeşit cevizlerde yani yerli ceviz çeşitlerinde meyve tepe tomurcuklarında oluştuğu için yıllık sürgünlerin belli bir kısmını kesme şeklinde budama yapılmalıdır. Ancak yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde yani yancı cins ceviz çeşitlerinde yıllık sürgünün (1/4 - 1/5’i) gibi bir kesim işlemi yapılabilir.
· Dal kesilirken göze çok yakın veya uzak kesim yapılmamalıdır orta yakınlıkta kesim olmalıdır. Kesme açısı da çok dik veya çok güz olmamalıdır yaklaşık 300 – 450 lik açıyla kesilmelidir.