Chandler Ceviz Fidanı California Üniversitesi tarafından 1979 yılında bulunarak üretimine geçilmiştir. Chandler ceviz fidanı Amerika’nın önde gelen ticari çeşitlerinden biridir. Ülkemizde seri üretimi son on yılda yapılmaya başlanmıştır. Çetnır diye okunur. Bazı kişilerce çetler, çetlır, cetner gibi yanlış yazım şekli ile de yazıldığı görülmektedir. Bodur olarak geliştiği için de bodur ceviz fidanı olarak bilinir. Salkım şeklinde kaliteli verimi yüksek meyve verdiği için salkım ceviz fidanı olarak ta telaffuz edilir. Ancak bu durum tv reklamlarındaki sertifikasız çeşidi belli olmayan çeşitlerle karıştırılmamalıdır. Chandler Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı sertifikalı aşılı bir çeşittir. Fidanlarımız dönümüne 400 TL Devlet hibe desteği veren mavi sertifikalıdır. Satışlarımız sözleşmeli ve faturalıdır. Ürünlerimiz %100 ismine doğru çeşit garantilidir. Kış döneminde 16:00'ya kadar verilen tüm siparişler kargo müsaitliği, söküm ve hava şartlarına bağlı olarak aynı gün kargoya teslim edilir. Ürünlerimiz anlaşmalı kargo firmamız ile indirimli ücret alıcılı size ulaştırılır. Fidanlarımız özel yeni çuvallarla köklerine ve fidan gövdesine zarar vermeyecek şekilde paketlenir. Bol mahsüllü yıllar dileriz.
Chandler Ceviz Fidanı Özellikleri
Chandler cevizi pürüzsüz, ince kabuklu, beyaz içlidir. Ağaç orta büyüklükte ve yarı dik şekildedir. Chandler cevizi dünya çapında bilinen, mükemmel kalitede ve ceviz çeşitleri arasında en yüksek verime sahip olması nedeniyle alıcılar tarafından yüksek oranda talep edilen çeşitlerin başında gelir. Chandler diğer ceviz çeşitlerine göre donlara, ceviz bakteriyel yanıklığına ve elma iç kurduna karşı daha dayanıklıdır. 1000 m rakım ve aşağısına tavsiye edilir.
Chandler Ceviz Fidanı Tozlayıcıları
Chandler Ceviz Fidanları Fernette ve Franquette ile tozlanmaktadır. Chandler meyvesinin kabuğu az pürüzlü, oval ve orta kalınlıktadır. Chanler ağaçlarının dallarındaki salkımlarda meyveler 1-4 lüdür. Meyve ağırlığı 12-14 gr olup iç ağırlığı ise 6-8 gr dır. İç randımanı % 50 civarındadır. Meyvesi beyaz dır. Yan dalların meyve verme oranı % 80-90 dır. Meyveleri eylül ayının sonlarında olgunlaşır ve hasat edilir.
Neden Chandler Ceviz Fidanı Dikmeliyim ?
Chandler ülkemizde ve dünyadaki diğer tüm ülkelerde en çok bahçesi kurulan ve talep edilen çeşittir. Peki ama neden Chandler? Ticari bir ceviz bahçedeki amaç tabi ki de en kısa zamanda en çok verimi almaktır. Chandler diğer ceviz çeşitlerine göre çok verimli, soğuğa ve hastalıklara karşı dayanıklı, meyve kalitesi yüksek olan bir çeşittir. Ceviz de bazı çeşitler geç çiçek açar dona karşı dayanıklıdır ama çok meyve yapmaz. Bazı çeşitler erken çiçek açar ilk bahar geç donlarından fazla zarar görür. Bazı çeşitlerin kabuk kalınlığı incedir ve kış soğuklarından zarar görür. Yani bir çok çeşitte olumlu bir özelliğin yanında olumsuz bir veya birkaç özellik daha vardır. Ancak Chandler de olumlu özellikler çok fazla, olumsuz özellik yok denecek kadar azdır.
Chandler Ceviz Fidanı Dikimi
Chandler cevizi çok verimli ve erken meyveye yatan bir ceviz çeşidi olduğu için birim alanı iyi değerlendirip fazla meyve almak amaçlanır. Bunun için sık dikim yapmak uygun olacaktır. 7x3,5 m – 8x4 m gibi dikim mesafeleri kullanılarak ilerleyen yıllarda seyrekleme yapmak tavsiye edilir. Dikim esnasında çukur geniş ve derin açılarak toprağı yumuşatmak amaçlanır. Ayrıca dikim esnasında leonardit gibi toprak düzenleyiciler ve DAP gibi kök gübreleri kullanmak oldukça faydalı olacaktır.
Dikim Budaması
Chandler ve diğer tüm ceviz fidanı çeşitleri dikilirken kök budamasına ihtiyaç duyar. Budama önceden yapılmamalıdır. Dikildiği anda budanıp ilaçlanır ve bekletmeden toprağa dikilir. Budamada amaç yeni kök oluşumu için uygun ortamı oluşturmaktır. Budama da kazık kökün ucundan 1-2 cm kesilir yan ve saçak kökleri de % 50 oranında kısaltmak gerekir.
Chandler Ceviz Fidanı Bakımı
Chandler ceviz fidanları daha doğrusu ağaçları çok fazla meyve yaptığı için bu meyveleri beslemek iyi bir bakım yapmak gerekir. İyi bakım yapılmadığında ağaç yavaş gelişir ve meyvelerin kalibresi düşük, içi boş olabilir. Bakımı zamanın da ve ölçülü yapmak gerekir. Zamanında ve düzenli sulama, yine zamanında ve belirli oranlarda gübreleme yapmak gerekir. Bunlarla ilgili net bir oran söylemek zordur. Çünkü toprakların yapıları ve özellikleri birbirinden farklıdır. Bununla ilgili hazırlamış olduğumu bakım programlarını inceleyebilir ve satış sonrasında da ücretsiz teknik destek alabilirsiniz. Yine budamayı da özenli ve özellikle ilk 5 yıl çok dikkatli yapmak gerekir.